Het wordt vaak aan mij gevraagd: “Niek wat zijn nu jouw grootste ergernissen in het reanimatie onderwijs?” Als ik wil kan er een 251 pagina’s tellend boek mee vullen, maar dat zal ik jullie niet aan doen. Daarom mijn top drie ergernissen in het huidige reanimatie onderwijs. Deze zijn voor iedereen interessant genoeg om te lezen gezien deze punten de kwaliteit van het reanimatie onderwijs nadelig beïnvloeden.

Op plaats 3: cursus aanbieders die geen gebruik maken van full body poppen. Op de foto zie je waarom. Het ergste is nog wel dat ZOLL (fabrikant van de AED) deze foto zelf deelt. Daarmee zijn ze zelf dus ook niet kritisch genoeg is. Schijnbaar zijn ze bij ZOLL vergeten dat anatomisch gezien de benen een beetje in de weg zouden zitten omdat hun AED daar nu staat.

Op plaats 2: overvolle BHV klassen waar ze een poging doen om de cursisten iets van reanimatie en EHBO aan te leren. Vaak zonder het gewenste resultaat. De cursist krijgt te weinig persoonlijke aandacht. Uitzonderingen daargelaten heeft BHV de kwaliteit van het reanimatie- en EHBO onderwijs tot ver onder de minimaal te verwachte kwaliteitseis gebracht. De gevaarlijkste groep BHV’ers zijn de onbewust onbekwaam variant. Deze hebben namelijk zelf sterk het gevoel dat ze wel weten wat ze moeten doen. Dit blijkt in de praktijk vervolgens meer dan eens, niet het geval te zijn.

Stipt op nummer 1: Instructeurs die niet weten wat ze aan het doen zijn. De Nederlandse reanimatieraad, het Oranje Kruis en het Rode Kruis besteden zo weinig aandacht aan de kwaliteitswaarborg dat er een wildgroei van ‘reanimatie cowboys’ ontstaan is die cursisten onjuiste handelingen aanleren. In mijn E-book heb ik hier al uitgebreid over verteld en in de dagelijkse praktijk kom ik deze instructeur helaas maar al te vaak tegen.
De kwaliteit kan en moet beter. Het is daarbij van belang dat de cursisten en bedrijven zich hier ook bewust van worden. De handelingen die je aanleert zijn bedoelt om levens te redden. Samen moeten we de zelfde boodschap verkondigen en niet allemaal als cowboys te paard her en der onze wilde verhalen verspreiden.

Wij gebruiken google analytics

Om onze website te verbeteren maken wij gebruik van google analytics, gaat u hiermee akkoord?

Tevens maken wij ook gebruik van mouseflow om onze pagina's te kunnen optimaliseren voor uw gebruiksgemak. Mocht u niet willen dat wij deze gegevens verzamelen, dan kunt u zich hier afmelden.