Je volgt een reanimatie cursus en je verwacht dat wat je leert klopt, toch? Dat je die verwachting hebt is logisch maar helaas is het niet altijd de werkelijkheid. Er zijn namelijk bedrijven die EHBO- en reanimatieonderwijs aanbieden die jou als cursist wijsmaken dat beademing geen onderdeel meer uitmaakt van het reanimatieprotocol. Ze laten een paar mooie filmpje zien en de cursist weet niet beter dan dat, dat de waarheid is.

Lieve dames en heren dit is onjuist en dit is een fout die je niet wilt maken tijdens een reanimatie!

Beademing is en blijft een essentieel onderdeel van een reanimatie (bron: Nederlandse reanimatie raad). Deze bedrijven zouden zich moeten schamen en bij zichzelf na moeten gaan of ze serieus en bewust bezig met het vak.
Persoonlijk maak ik me grote zorgen over deze ontwikkeling. Samen kunnen we hier iets aan doen. We moeten kritisch blijven. Aan de instructeurs onder ons: vraag je zelf eens het volgende af. Wanneer jij je cursisten iets verteld, baseer je dat dan op feiten? Is het evidence based? Of is het misschien iets wat je aangenomen hebt, misschien omdat het zo lekker klinkt?

Nog altijd komen er onnodig mensen om het leven en gebrek aan kennis is daarin een grote factor. Samen kunnen we de kwaliteit van het EHBO- en reanimatieonderwijs verbeteren.

Wij gebruiken google analytics

Om onze website te verbeteren maken wij gebruik van google analytics, gaat u hiermee akkoord?

Tevens maken wij ook gebruik van mouseflow om onze pagina's te kunnen optimaliseren voor uw gebruiksgemak. Mocht u niet willen dat wij deze gegevens verzamelen, dan kunt u zich hier afmelden.