“70 + borstcompressies zonder enige vorm van beademing, HANDS ONLY CPR ALL OVER AGAIN?!”

Langzaam maar zeker zien we de filmpjes waarin bekende Britse acteurs, hands only CPR promoten niet meer voorbij komen. We zijn er bijna vanaf. Als zoete koek ging dit er bij de ene na de andere EHBO instructeur in. Vervolgens ontstond er in BHV land onder de reanimatie cowboys een ware rage om dit filmpje te laten zien. Ze werden de ambassadeurs van de hands only CPR hoewel dit protocol nooit doorgevoerd is in Nederland. Zelfs de Britse Hartstichting benadrukt het feit dat 30:2 de gouden standaard is. Ze kampen echter met een probleem dat wij in Nederland niet kennen. Hier in Nederland wordt er genoeg reanimatie onderwijs gegeven. Jammer genoeg niet altijd kwalitatief juist en goed onderwijs, maar er is volop onderwijs beschikbaar.

Het stof van deze rage is langzaam neergedaald en toen kwam tot mijn zeer grote verbazing het Nederlandse Rode Kruis met haar eigen, ‘’super gave’’, commerciële versie. Ik heb al eerder aangegeven dat het niet de instelling is die de kwaliteit bepaalt maar de instructeur. Daar is het Rode Kruis filmpje wederom het bewijs van. Ik heb werkelijk waar nog nooit zoveel fouten gemaakt zien worden in één filmpje. De ene na de andere protocollaire blunder komen voorbij.

Net zoals bij de Britse versie wordt ook deze massaal gedeeld inmiddels al ruim 82.800 keer op youtube. Gefeliciteerd Rode Kruis, u weet eigenhandig te vernietigen waar u zelf claimt zo druk mee te zijn. Het Rode Kruis geeft zelf aan dat zoveel mensen niet kunnen reanimeren en ze komen met het ene rapport naar het andere om dit te benadrukken.

“We leven in een wereld waarin de gemiddelde lekenhulpverlener de waarheid van reanimatie weet terug te brengen naar wat ze hebben gezien bij House en Grey’s Anatomy”

Het huidige filmpje is enorm commercieel. Mensen die mij kennen weten heel goed dat ik het niet erg vind wanneer zaken commercieel zijn, in tegendeel zelfs. Maar ik laat esthetisch belang niet zwaarder wegen dat het juist uitvoeren van protocollaire behandeling. En juist dat is wat er met dit filmpje wel gebeurt! Het is een enorm mooi, kunstzinnig en elegant gemaakte film waarbij het juist uitvoeren van de handelingen totaal ondergeschikt is.

We leven in een wereld waarin de gemiddelde lekenhulpverlener de waarheid van reanimatie weet terug te brengen naar wat ze hebben gezien bij House en Grey’s Anatomy. Ook het Rode Kruis weet dit. Toch heeft het Rode Kruis ervoor gekozen hier zelf een flinke schep met de soeplepel bovenop te doen. In dit geval draagt het Rode Kruis zelf dus bij aan het ontstaan van het probleem. Naar mijn idee een kwalijke zaak.

Het moge duidelijk zijn dat Reanimerendoejezo.nl zeer zeker afstand neemt van wat er in dit filmpje wordt getoont gezien het de fundamentele basis van het reanimatie onderwijs totaal onderuit haalt. Bij deze hoeft u dus ook niet te twijfelen aan mijn standpunt in deze zaak.

Laten we eens een opsomming maken van de onderdelen die onjuist, afwijkend, foutief en totale blunders zijn:

  • Controle bewustzijn wordt niet gedaan
  • Controle ademhaling wordt niet gedaan
  • Het lijkt of er iets van de carotis wordt gevoelt? Totaal op de verkeerde plek en binnen 2 seconden? Knap hoor!
  • Reanimatie wordt niet tijdig opgestart
  • AED’s bij alle ingangen? Dat mochten we willen, en daar zullen we altijd naar toe blijven werken!
  • Hou toch eens op met dat Staying Alive van de BEE GEES! Er staat een AED van minimaal 2100 euro naas,, waar is de metronoom gebleven?
  • 70 + borstcompressies zonder enige vorm van beademing, HANDS ONLY CPR ALL OVER AGAIN?!
  • Diepte, snelheid? Ik snap dat je een echt persoon zijn borstkas niet 5 tot 6 cm kan indrukken. Ik kan je wel een tal van oplossingen aanbieden die een betere oplossing zijn dan dat slappe gedoe wat ze nu laten zien.
  • Locatie van de AED, esthetisch belang! Want ja, de AED moet toch wel goed in beeld staan!!
  • Locatie van de hulpverleners? Zelfde verhaal.

Zoals ik al zei het gaat in dit filmpje puur om esthetisch belang. De specialist die erbij is geweest om te adviseren mag zich de oren van zijn kop schamen. Ik ben enorm teleurgesteld over dit filmpje. Binnen Nederland zijn er zijn zo veel bedrijven en verenigingen die proberen de juiste richtlijnen te volgen en uit te voeren terwijl het Rode Kruis er dikke maling aan heeft. De NOS, RTL4 en andere media gaan heerlijk aan de haal met dit filmpje. Dus aan de lijst van House en Grey’s Anatomy kunnen we nu ook het Rode Kruis toevoegen.

Het is niet de certificerende instelling maar de instructeur die de kwaliteit bepaalt van het onderwijs. Ik wil met dit bericht een tegengeluid geven, een kritische noot dat we samen verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van ons onderwijs. Ik heb absoluut geen problemen met commerciële belangen zolang daarbij de kwaliteit van ons onderwijs voorop blijft staan. Als u het eens bent met deze boodschap deel hem dan met je vrienden en familie. Laten we samen voor kwaliteit gaan!

Wij gebruiken google analytics

Om onze website te verbeteren maken wij gebruik van google analytics, gaat u hiermee akkoord?

Tevens maken wij ook gebruik van mouseflow om onze pagina's te kunnen optimaliseren voor uw gebruiksgemak. Mocht u niet willen dat wij deze gegevens verzamelen, dan kunt u zich hier afmelden.