Ik zeg tegen mijn collega’s dat zij de verdachte goed moeten vastpakken, want ik ga met mijn vingers in de wond om de wond te dichten en dat de verdachte dit niet leuk gaat vinden

Het zal jullie niet zijn ontgaan. Op 31-08 is er aanslag geweest met terroristisch motief op het centraal station van Amsterdam. Met First Aid Under Danger leren wij onder andere politie agenten wat ze moeten doen qua hulpverlening op het gebied van juist dit soort gevallen. Vandaag het verhaal van de politie agent die de dader heeft geholpen. Dankzij de uitvoering van zijn protocol dan hij bij ons heeft aangeleerd is de verdachte verhoord en hebben kunnen achter halen dat de dader een terroristisch motief heeft gehad. Een geweldige uitvoering van het protocol zorgt ervoor dat iemand eventueel veroordeeld kan gaan worden voor wat hij heeft gedaan. Wij zijn enorm trots op deze agent. Hij heeft ons verzocht zijn naam niet te noemen en dat respecteren wij. Hieronder volgt zijn verhaal.

(We hebben in het verhaal niets veranderd. Het is één op één overgenomen van het verhaal wat de agent met ons heeft gedeeld)

Het was vrijdag 31-08 rond 12.00 uur, rond dat tijdstip hoor ik op het OC het volgende: “OC, 7310! Geschoten in de westbuis!”

Toen ik dat hoorde, was ik nog in het bureau. Ik spring uit mijn stoel en ren naar buiten. Tijdens het rennen, roep ik tegen mijn opco: “Ik heb mijn legpouch en daar zit mijn tourniquet in.”

Begin 2018 heb ik de FAUD opleiding doorlopen en sindsdien loop ik met een legpouch op mijn linkerbovenbeen met daarin allerlei medische hulpmiddelen voor schot- en steekwonden.

Ik spring met een collega in een pitauto en wij rijden met spoed naar het Centraal Station van Amsterdam.

Ten tijde van het aanrijden, rijden wij onze voorbanden lek, mijn wapenstok rolt van de kade af en daar stonden wij dan. Mijn collega riep drie keer: “Ga er heen.” Voordat ik daadwerkelijk ging rennen.

En daar ren ik dan, de Prins Hendrikkade af richting het CS. Ik word onderweg opgepikt door de noodhulpeenheid van mijn bureau. Wij rijden verder naar de westbuis van het CS.

Eenmaal daar aangekomen zie ik politielinten en een groep collega’s links van mij staan. Ik zie collega’s bij een mannelijk persoon staan en er wordt een vuurlijn op de persoon gehouden.

Ik hoor meerdere malen: “Vuurlijn! Denk om de vuurlijn!”

Ik ren door naar de collega’s en zeg tegen ze dat ik medische hulpmiddelen bij mij heb.

Ik zie dat collega’s de armen van de verdachte vastpakken en geven mij de ruimte om te werken. Ik zie dat de handen van de verdachte onder het bloed zitten.

Dankzij de opleiding First Aid Under Danger (FAUD) weet ik waarop ik moet letten, welke handelingen ik op welke plek moet doen, welk protocol ik moet doorlopen en welke medische hulpmiddelen ik waar moet gebruiken.

Dit gaf mij een gevoel van rust, omdat ik wist dat ik in deze casus goed kon optreden.

Ik wist dat de verdachte neergeschoten was, maar ik kon geen bloeding vinden. Ik wil bij de verdachte een borstonderzoek doen om zeker te weten dat hij daar niet geraakt is en dat klopt, de verdachte heeft geen schotverwonding bij zijn borst.

Maar dan is de vraag, waar zit dan wel de verwonding?

Uiteindelijk kom ik uit bij zijn heupen. Ik zie dat zijn onderbroek meer bebloed raakt. Ik til de rand van zijn onderbroek op en ik zie dat er veel bloed uit een schotwond komt bij zijn linkerheup.

Ik zeg tegen mijn collega’s dat zij de verdachte goed moeten vastpakken, want ik met mijn vingers in de wond om de wond te dichten en dat de verdachte dit niet leuk gaat vinden.

Ik open mijn legpouch en ik pak er een steriele verpakking met gaas erin. Ik vraag aan een collega om de verpakking te openen.

Ondertussen ben ik opzoek naar een eventuele uitschot, maar deze was er niet.

Toen ik het gaas terugkreeg van de collega, ben ik gaan wound packen. Mijn duimen waren groter dan de verwonding, maar dat weerhield mij niet om te zorgen dat de bloeding zou stoppen. Toen er geen gaas meer in de wond kon, heb ik middels drukverband gezorgd dat ik mijn handen weer vrij had en ik verder kon naar de slachtoffers.

Ik ren verder naar het slachtoffer dat bij de bloemenkiosk zit met collega’s erom heen.

Ik zie dat er veel bloed op de grond ligt rondom het slachtoffer. Ik zie dat hij een tourniquet om zijn rechterarm heeft.

Ik zie dat er geen bloed meer uit de verwonding kwam en dat het slachtoffer goed bij kennis was.

Ik zei tegen de collega dat ik verder ging naar het andere slachtoffer, maar dat ik in de buurt was als er nog iets moest gebeuren.

Ik ren verder naar het andere slachtoffer, ook bij hem staat er een collega.

Ik hoor het verhaal aan van de collega en ik zie dat het slachtoffer bij is en goed reageert op mij als ik dingen aan hem vraag.

Het viel mij op dat er geen bloed rondom het slachtoffer lag.

Ik vertelde tegen de collega dat ik weer terug ga naar de verdachte om mijn aangebrachte hulpmiddelen weer te controleren of het goed is aangebracht, maar dat hij op de lijn kan komen als ik iets voor hem moet doen.

Ik ben weer terug bij de verdachte en ik zie dat er geen bloed uit de verwonding komt, maar het drukverband bleef niet goed op zijn plek zitten.

Nu is het wachten op de ambulances en die komen snel ter plaatse.

De ambulanceverpleegkundige komt bij ons en ik licht haar in omtrent het letsel en wat ik heb toegepast.

Hier was zij erg blij mee en zo kon zij de verdachte snel op een brancard laden.

Om te zorgen dat het gaas goed blijft zitten, zet ik samen de ambulanceverpleegkundige het drukverband goed en met hulp van de riem van de verdachte zetten wij nog meer druk op de wond.

Nadat de verdachte vervoerd is, heb ik nog wat hand- en spandiensten verricht voor de ambulanceverpleegkundige bij de andere slachtoffers.

Na het incident ben ik door meerdere collega’s gecomplimenteerd over mijn optreden en waren zij blij dat ik er was.

Al met al ben ik blij dat ik de FAUD-opleiding heb gedaan, want hierdoor kon ik goed optreden in het medisch handelen en heb ik een goed gevoel erover.

Ik ben zelf een voorstander dat er meer collega’s van de basispolitiezorg in FAUD geschoold kunnen worden, omdat dit echt een meerwaarde heeft in onze takenpakket.

 

Wij gebruiken google analytics

Om onze website te verbeteren maken wij gebruik van google analytics, gaat u hiermee akkoord?

Tevens maken wij ook gebruik van mouseflow om onze pagina's te kunnen optimaliseren voor uw gebruiksgemak. Mocht u niet willen dat wij deze gegevens verzamelen, dan kunt u zich hier afmelden.